Del 30 de setembre al 2 d’octubre 2021 ens confinem dins el Museu de la Vida Rural (L’espluga de Francolí) per tal d’experimentar amb els residus derivats de la Covid-19.

L’objectiu del confinament és generar debat sobre les deixalles generades a partir de la Covid-19, com són les mascaretes d’un sol ús.

Durant els tres dies de confinament vam transformar les mascaretes d’un sol ús en una urna funerària, i en les portades del llibre de recordatoris per la instal·lació del tanatori. Com l’any anterior, es podia seguir el procés des de les nostres xarxes socials mitjançant dues entrevistes en directe des d’Instagram. El confinament va finalitzar amb una presentació performativa, dins del marc del FES (Festival d’Educació per la Sostenibilitat).

Dia 1

Preparar

Llibre recordatori

Creació de les portades fetes de restes de mascaretes i enquadernació amb paper recuperat.

Amb paper proporcionat per la donació d’Escola Impremta i mascaretes recuperades FFP2 planxades, vam confeccionar el nostre llibre cosit a mà en tècnica copta. El llibre conté dades clau sobre la contaminació generada per la crisi de la Covid-19 i al final del projecte es va convertir en un llibre de testimonis, on qualsevol podia fer la seva aportació. Aquí t’expliquem com fer material flexible amb mascaretes de manera fàcil.

Aquest dia, mentre treballavem en la transformació de les mascaretes, vam poder entrevistar a Josep Amat que ens va presentar el seu projecte “Escola Impremta”. A la tarda, vam parlar amb Oiko Design Office, els quals són experts en disseny de producte, enfocats en l’economia circular i el bé comú.

Dia 2

Tastar

Urna funerària

Transformació de les mascaretes en un nou material per construir una urna funerària.

Per compondre l’urna, va ser necessari tallar les planxes fetes de mascaretes que havíem preparat prèviament. Les mascaretes d’un sol ús, havien estat anteriorment recopilades (amb les mesures sanitàries necessàries!) i processades de manera industrial com expliquem aqui. Seguidament, vam unir els vertex de les planxes, com en un packaging. 

Durant aquest segon dia de confinament vam fer un recorregut virtual a l’Ateneu de fabricació Fàbrica del Sol, on compten amb maquinària oberta a qualsevol ciutadà per dissenyar projectes amb tecnologia digital aplicant criteris d’ecodisseny, estalvi energètic i economia circular. A la tarda, vam entrevistar a l’artista Inula, passejant per la seva exposició, on estudia les relacions entre món vegetal i la societat.

Dia 3

Sentir

Formalització artística

Un tanatori per vetllar el planeta.

L’últim pas de Leftovers RIP va ser la preparació de l’escenografia i performance que vam presentar en el context del FES. Aquest és el punt de trobada conceptual de tota la investigació i fabricació, que havíem treballat en els dies anteriors. 

Per garantir la nostra salut, hem empitjorat la salut mediambiental. Quina esperança pot haver-hi en aquest context? Fem vetlla per al nostre planeta i organitzem una cerimònia funerària com a presentació del projecte.

Durant la cerimònia, vam convidar als assistents a encendre una espelma a manera d’ofrena. Els que tenen esperança, havien d’encendre l’espelma i demanar un desig. En canvi, els més pessimistes pel que fa al futur del planeta, havien de col·locar l’espelma sense encendre.

Marce de Medeiros, dissenyador de producte, va ser l’entrevistat de l’última jornada. Aprofitant que ens va ajudar a transformar les mascaretes, vam poder reflexionar sobre la situació actual i el futur de la humanitat.

Instal·lació i performance