Materials:
- Morter
- Espàtula
- 1 envàs de vidre
- Superfície plana (recomanat de vidre o marbre)
- Tamís
- Muller glass
- Tassa de mesurar
- Pinzells
- Paper o superfície per a pintar.
- 1 ou (clara d’ou) o Goma aràbiga
- Aigua
- Nosaltres hem fet servir diferents sobrants que teníem dels nostres àpats: closca de l’ou, marro del cafè, xocolata en pols, té vermell, Safrà, carbó i cúrcuma.
Per poder fer la tinta necessitem un aglutinant. Hi ha vàries opcions però nosaltres vam fer servir la goma aràbiga i la clara de l’ou.
Per començar a fer la tinta, hem de convertir el material en pigment.
Primer de tot, col·loqueu els trossos petits en el morter i comenceu a moldre el pigment, fins a obtenir partícules molt fines. Un cop l’hem aixafat, l’aboquem al tamís per aconseguir que totes les partícules siguin com una pols. Aquest pas l’hem d’anar repetint (picar amb morter i tamís). El pigment sobrant el podeu guardar en un recipient.
En una superfície plana (assegureu-vos que estigui neta i seca) aboqueu el pigment que heu creat sobre la superfície del vidre. Ho barregem amb una mica d’aglutinant (com la goma aràbiga).
Podeu utilitzar una espàtula per escampar-ho de manera regular per la superfície. Si no llisca podem afegir una mica d’aigua fins a aconseguir la textura desitjada.
Utilitzeu un pinzell i pinta sobre paper. Veureu un acabat setinat i brillant.
Un exemple amb clara d’ou i safrà:
En el cas del safrà podeu separar el rovell de l’ou i guardeu la clara d’ou en un recipient. Proveu de posar en remulli el safrà durant la nit amb la clara de l’ou. Veureu com el color s’intensifica des del groc pàl·lid fins a un taronja groguenc fosc. Després, barregeu la mescla de safrà i la clara de l’ou i ja estarà llest per poder-lo fer servir.