Tintar tèxtils amb vegetals

Materials:

  • Teixits
  • Aigua
  • Olla d’acer inoxidable
  • Culletot fustaper remenar
  • Sal o vinagre blanc
  • Restes de vegetals

1. Preparació dels teixits

Primer de tot, rentem els teixits. Sovint, els fabricants agreguen ceres i substàncies químiques i això pot fer que el pigment natural no es fixi correctament.

Un cop tenim els teixits rentats, hem de posar el fixador. Els tints naturals necessiten un mordent per a fixar el color perquè aquest sigui durador. Hi ha diferents tipus de mordent, però nosaltres hem fet servir els més comuns que són lliures de tòxics: sal o vinagre blanc.

Se submergeix la tela en una solució de ½ tassa de sal dissolta en 8 tasses d’aigua freda o 1 part de vinagre en 4 parts d’aigua freda. La tela es remulla per una hora i s’esbandeix. És recomanable utilitzar una cassola el més gran possible i remoure de tant en tant perquè el mordent arribi bé a totes les parts de la tela.


2. El tint

Podem extreure, a partir de diversos vegetals, una gran gamma cromàtica de roses, vermells, grocs, taronges, marrons, verds i, fins i tot, blaus i liles.

Nosaltres vam fer servir les restes dels aliments que vam menjar durant el confinament artístic. Els tints que veieu són fets a partir de pells de cebes, pell i ossos de l’alvocat, pell de magrana, i col llombarda (jugant amb el canvi de color provocat amb la llimona i el bicarbonat).

Els teixits d’origen animal normalment agafen un color més intens que els d’origen vegetal. Per això veureu que de cada vegetal hi ha diferents tons.

Primer de tot, posem aigua en una olla d’acer inoxidable o vidre i s’hi agrega el material natural tallat en trossos i es bull a foc lent durant una hora o fins que s’obtingui el color desitjat. Si tens temps, pots deixar reposar una nit els vegetals dins de l’olla i col·locar-ho a l’endemà.

Quan vulguem començar a tenyir, trèiem el líquid. El passem per un colador per a retirar el material.


3. Tenyir

Submergim la tela humida i la deixem bullir durant una hora regirant de tant en tant. 

Col·loca la tela de manera que quedi totalment coberta i en remull. Deixa que estigui ben submergida per unes 2 hores mínim, però com més hores més tint agafarà.

Acabat el procés, es deixa la tela en remull, es renta amb aigua freda i després es deixa assecar a l’ombra.

Un cop sec ja es pot planxar.