Del 30 de setembre al 3 d’octubre ens confinem dins el Museu de la Vida Rural (L’espluga de Francolí) per tal d’experimentar amb els nostres propis residus.

L’objectiu del confinament és crear una peça artística amb sobrants, mitjançant procediments experimentals naturals, com per exemple tints i tintes vegetals, la creació de paper amb restes orgànics o biomaterials.

Durant els tres dies de confinament vem donar una segona vida a part dels residus que vam generar en el nostre dia a dia i es podia seguir en streaming des de les xarxes socials. Cada dia, vam fer 3 entrevistes online a diferents artistes i especialistes des de les nostres xarxes socials i des del YouTube del museu.

Dia 1

Preparar

Fabricació de paper i altres suports

El primer dia vam començar guardant les restes del nostre esmorzar (les pells dels avocats serveixen per tenyir!). Un cop al taller ens vam posar a fer paper, que és el suport de la nostra instal·lació. 

Per fer paper reciclat, cal tallar-lo en trossets petits i deixar-lo hores en remull. La nit anterior vam passar per la trituradora paper de rebuig del museu que ens havien guardat, de manera que vam començar amb la producció. T’expliquem el procés complet de com fer paper en aquest enllaç

La primera entrevista és a Jon Marín de Bridepalla (vam parlar de paper de llavors entre d’altres) i a l’hora de dinar, Greenmama ens va ajudar a preparar una recepta en directe: “Amanida de quinoa, remolatxa i formatge” i de segon “Crema de Carabassa al curri”.

A la tarda vam començar a infusionar les pells d’alvocats, cebes i les restes de la col llombarda del dinar per poder tenyir l’endemà. També vam aprofitar part de les restes orgàniques per afegir-les al paper mentre realitzàvem l’entrevista a Mònica Bedman sobre la llum i la seva mirada en la seva fotografia.

Per acabar el dia vam entrevistar a l’Elsa Yranzo al canal de YouTube del MVR. 

Dia 2

Tastar

Creació de pigments i tints naturals

Vam començar el dia recollint el paper que es va assecar al sol. Amb les infusions del dia anterior, vam experimentar tenyint paper directament amb la polpa i tenyint teixits per veure les diferències de tons que es generen amb els diferents suports.

La resta del dia la vam dedicar a preparar els tints i pigments per després poder pintar els papers. Les entrevistes a la tintorista Franka Ramia i a l’especialista en pigments i manuscrits Scriptorium Yayyan ens van aportar molta informació sobre què són i com utilitzar els pigments naturals. 

El live cooking del dia va ser una hamburguesa vegetal amb grana padano, una recepta de Greenmama pensada per poder aprofitar les nostres pròpies restes. 

La il·lustradora Lara Costafreda va ser l’entrevistada al plató del MVR. Vam parlar amb ella sobre alguns projectes recents i iniciatives socials en les quals està involucrada.

Un cop acaba l’entrevista, vam fer una visita nocturna a l’exposició temporal Jugar amb foc!

Dia 3

Sentir

Formalització artística

Comencem l’últim dia amb una altra de les receptes de Green mama: pancakes de plàtan per esmorzar! 

Durant aquesta jornada vam acabar de preparar les peces per a la instal·lació que ens serveix per mostrar tot el material generat. El cafè de mig matí va ser una entrevista amb la dissenyadora de moda Eva Viana per parlar de color. Amb les restes de les restes del tenyit natural (pells de ceba, alvocat i col llombarda) vam fer un experiment més: ho vam embolcallar tot en una tela blanca i la vam arrugar per crear textures tintades al cotó. 

Després de dinar Remenat d’ous amb bolets, a la sala dels miralls Perrine Honoré ens va explicar la relació entre la seva obra en forma de mural de grans dimensions i l’impacte social que genera. A la tarda, mentre preparàvem l’exposició vam fer l’entrevista sorpresa amb Raúl Ramos que ens va acompanyar mentre ens atrevíem a fer un últim experiment amb bioplàstic. Vam aconseguir generar variants de color amb els diferents materials que ens van sobrar. 

L’entrevista al plató del museu va ser a la Mireia Ruiz, artista que ens parla de la seva obra, una explosió de color i geometria creada molts cops a partir de materials trobats i reciclats. 

Instal·lació