Del 13 al 16 de març de 2023 ens confinem dins el Museu de la Vida Rural (L’espluga de Francolí) per tal de crear una instal·lació que forma part de l’exposició temporal Tros de dona.

L’objectiu del confinament és la creació d’una instal·lació que provoqui debat partint del concepte dones i terra, alhora que ret homenatge a totes aquelles dones que van ser jutjades per bruixes.

Durant els tres dies de confinament vam formalitzar la nostra instal·lació Akelarre. La investigació va començar mesos abans, amb les entrevistes documentals a Mireia Vila (del Montseny), Laia Aguilar (drapart) i Daniëlle Maynard-Duttenhofer (Organic Garrotxa). Recollim en una peça audiovisual la seva manera de viure i treballar productes naturals en un entorn rural.

Dia 1

Preparar

Pintar amb menstruació

L’exterior de la cúpula està pintat amb el nostre propi residu i el d’altres dones: la nostra menstruació. Vam descongelar-la i, bé directament o bé barrejada amb aigua, vam crear diferents tons per generar un degradat sobre paper pintant amb pinzells. 

Les entrevistes en directe d’aquest confinament s’estrenen amb la María Cuadrado, artista menstrual i especialista en salut menstrual, per parlar de la regla, un tema encara tabú i demonitzat en moltes cultures.

Dia 2

Tastar

Instal·lació de la cúpula

Muntatge exterior de la cúpula amb el paper pintat. El paper utilitzat és un excedent cedit per Escola Impremta (gràcies Josep Amat!). Paral·lelament avancem el muntatge interior de la cúpula, forrant-la de negre amb material industrial sobrant d’HOLCIM gràcies a Grid Granollers.

A les 10:10 entrevistem al catedràtic en història moderna (UB) Agustí Alcoberro, investigador sobre el fenomen de la persecució de bruixes a Catalunya. 

En ple muntatge i després de sonar misteriosament l’alarma d’incendis del museu, parlem amb la Mònica Cañamero del projecte Grid Granollers sobre economia circular i sobre com podem aprofitar sobrants industrials per a convertir-los en nous productes o trobar-hi nous usos.

Per últim, entrevistem a Judith Ruiz, graduada en Història de l’Art (UB) i estudis en Gestió del Patrimoni Cultural i Museologia (UB), investigadora en temes de Permacultura, Sostenibilitat i Educació Ambiental (UPV-UAM).

Dia 3

Sentir

Homenatge

Comencem el dia amb la col·locació i calibració de les pantalles per reproduir l’audiovisual. Completem l’exterior de la instal·lació escrivint el nom de dones que van ser jutjades per bruixes a Catalunya. Molts fulls queden en blanc en homenatge a totes aquelles dones anònimes que van tenir el mateix destí i de les quals no hi ha registre del seu nom. 

Júlia Carreras va ser l’entrevistada del dia. Investigadora i autora del llibre Vienen de noche,  filòloga i investigadora especialista en etnobotànica, folklore i bruixeria i cofundadora d’Occvlta.

Aquest confirmament va acabar amb una performance en la inauguració de l’exposició Tros de dona, on vam organitzar un petit Akelarre amb l’ajuda de Silvana Solias. La instal·lació és una cúpula audiovisual que recull tota la investigació feta entorn la bruixeria i les dones rurals.

Instal·lació i performance