Ingredients:
- 1 pot de llenties de 500 g
- 5-6 bolets xiitake (o les que vulguis)
- Parmesà
- ½ ceba
- 1 pastanaga
- 1 ou (podeu substituir l’ou per un ou vegà 1 cullerada de lli triturat per 3-4 d’aigua, barrejar i ja està)
- Alvocat
- Algunes fulles d’enciam
- Pa per hamburgueses
- 10 cullerades de pa ratllat
- 1 cullerada ras-el-hanout o comí pols
- pebre negre acabat de moldre
- Oli d’oliva
- Sal
Passa molt poc per aigua els bolets, talla la tija, s’asseca bé i talla a trossos petits.
Pela, renta i talla la pastanaga i la ceba també a trossos petits.
Posa a escalfar una paella a foc mitjà i afegeix un rajolí d’oli d’oliva, de seguida afegeix la ceba i cuina fins que sigui transparent.
Afegeix les altres verdures i cuina durant uns 5 minuts o fins que notis que estan cuinades. Afegeix també la cullerada de ras-el-hanout, una mica de sal i pebre negre acabat de moldre. Barreja de tant en tant perquè no es cremi.
Mentre la verdura s’està cuinant, preparem la base de les hamburgueses. Obre el pot de llenties i escorre en un colador passant per aigua freda perquè treguin el líquid que porten. Escorre bé. Agafa un bol gran i afegeix les llenties. Aixafa-les amb una forquilla.
Quan està la verdura, afegeix-la al bol. Barreja. Trenca l’ou a sobre de la barreja.
Per últim, afegeix el pa ratllat, una mica de parmesà ratllat i barreja bé.
Empolvora una mica de pa ratllat a sobre d’una base per formar les hamburgueses. Primer es formen les boles, després s’aixafen entre les mans i es passen pel pa ratllat.
Escalfa una paella antiadherent. Cuina les hamburgueses d’una banda i per l’altra durant uns 4 minuts per cada costat, o fins que s’hagin torrat.
El pa de les hamburgueses el pots cuinar una mica abans de preparar-les en el forn, a la torradora o sobre la planxa. És perquè agafin calor i que sigui una mica més cruixent.
Munta l’hamburguesa començant primer amb la base, li pots posar humus, guacamole, alguns trossos de parmesà tallat finament, tomàquet tallat, quètxup natural, o el que vulguis. Després una rodanxa de ceba, l’hamburguesa de llenties, alvocat, fulles d’enciam, germinats i gaudeix.