Materials:
- Mascaretes quirúrgiques i/o FFP2
- Planxa de roba
- Paper de forn
- Un parell de fustes
- Serjants o pinces grans
- Tisores
- EPI personal i guants
A diferència del material rígid, aquesta modalitat és molt fàcil de fer a casa, ja que requereix poc temps i recursos.
En primer lloc, caldrà recollir una quantitat considerable de mascaretes quirúrgiques o FFP2. Recomanem guardar les mascaretes en una bossa tancada durant unes setmanes per garantir que no queda cap rastre de virus o bacteris. Tot i això, per manipular el material és important protegir-se de manera adequada amb mascareta, guants i fins i tot ulleres o pantalla protectora.
Un cop equipats, el primer pas serà tallar les gomes de totes les mascaretes i treure els filferros de l’interior amb l’ajuda d’unes tisores. En el cas de les mascaretes quirúrgiques, serà necessari desenganxar els plecs dels laterals per aconseguir un rectangle pla.
Sobre d’una fusta plana col·loca paper de forn d’una mida superior al material que vols aconseguir. Amunt del paper de forn, col·locarem les mascaretes per capes. Les pots fer bocins o bé posar-les senceres, funciona bé de les dues maneres. També pots barrejar els dos tipus de mascareta. Depenent del material que vulguis aconseguir hauràs de fer més o menys capes, nosaltres recomanem un mínim de dues i màxim de quatre.
El següent pas serà cobrir les mascaretes amb un altre paper de forn i començar a planxar a temperatura alta. L’objectiu és que el plàstic de les mascaretes es fongui, unint-se entre si. Això trigarà uns minuts i caldrà insistir en algunes zones. Durant el planxat és important fer pressió per assegurar que aconseguim un material compacte. Veurem com a poc a poc el color s’enfosqueix. Un cop aconseguit un to uniforme, podem donar la volta al conjunt i començar a planxar per l’altra cara de les mascaretes, és a dir, sobre el paper de forn que havíem posat en primer lloc.
Acabat el procés de planxat, posarem la segona fusta a la part superior i la unirem a la fusta de la base amb l’ajuda d’unes pinces grans i/o uns serjants. També és recomanable col·locar un pes al centre de la fusta per assegurar que les mascaretes queden sota una pressió uniforme. Ho deixem refredar una bona estona.
Quan estigui completament fred, serà el moment de treure els serjants i separar les fustes. Només queda desenganxar amb compte el paper de forn de la superfície del plàstic que hem creat. S’ha de fer amb cura per mirar de no trencar-lo i poder-lo utilitzar de nou.
El material resultant serà més o menys flexible segons el tipus de mascaretes usades i les capes que s’hi hagin posat. El podreu tallar amb un cúter o guillotina per donar-hi la forma desitjada.