Plàstic rígid fet de mascaretes

Materials:

  • Mascaretes quirúrgiques i/o FFP2
  • Planxa industrial
  • Paper de forn antiadherent per ús industrial
  • Guants especials
  • Serjants o pinces grans
  • Tisores
  • EPI personal i guants

*Atenció! Aquesta modalitat requereix maquinària industrial. Aqui hi ha una manera casolana de fer material amb mascaretes.

En primer lloc, caldrà recollir una quantitat considerable de mascaretes quirúrgiques o FFP2. Recomanem guardar les mascaretes en una bossa tancada durant unes setmanes per garantir que no queda cap rastre de virus o bacteris. Tot i això, per manipular el material és important protegir-se de manera adequada amb mascareta, guants i fins i tot ulleres o pantalla protectora. 

Un cop equipats, el primer pas serà tallar les gomes de totes les mascaretes i treure els filferros de l’interior amb l’ajuda d’unes tisores. En el cas de les mascaretes quirúrgiques, serà necessari desenganxar els plecs dels laterals per aconseguir un rectangle pla.

Nosaltres vàrem utilitzar una planxa industrial de 20×20 cm. A l’interior posarem una quantitat aproximada de 14 mascaretes, amb un paper de forn encerat de la mida de les plaques, tant a la part superior com a la inferior. Les mascaretes es poden posar tant senceres com tallades. Engeguem a planxa a 165º de calor durant uns 4 minuts. Un cop fet, s’ha de manipular amb molta cura amb uns guants especials. 

Seguidament, es fa un premsatge en fred per acabar de consolidar la forma, i poder enretirar el paper. La premsa en fred ajuda a minimitzar possibles deformacions, ja que hem de tenir present que és un material poc estable, que pot doblegar-se o deformar-se lleugerament segons la climatologia. Un cop finalitzat aquest procés, podem enretirar les mascaretes. El resultat és una placa rígida.

Per tal d’assegurar-nos que la placa de mascaretes mantingui la seva forma, és important que els següents minuts, la posem entre dues fustes amb l’ajuda d’unes pinces grans i/o uns serjants. També és recomanable col·locar un pes al centre de la fusta per assegurar que les mascaretes queden sota pressió uniforme. Ho deixem refredar una bona estona. Quan estigui completament fred, serà el moment de treure els serjants i separar les fustes.